گزارشگر مستقل آمریکائی به اتهام ارتباط با پ ک ک دستگیر و از ترکیه اخراج شد

 

جیک هس گزارشگر مستقل 25 ساله آمریکائی به مدت 2 سال در مناطق عمدتا کردنشین جنوب شرقی ترکیه به گزارشگری مشغول بود. وی چندی پیش دستگیر شد و پس از بازجویی و دو هفته به سر بردن در زندان، از ترکیه اخراج گردید. اگر چه دولت ترکیه وی را متهم به داشتن رابطه با حزب پ.ک.ک. (حزب کارگران کردستان ترکیه) کرده است، اما جیک و وکیلش معتقدند که دستگیری وی به خاطر انتشار مقالاتی در رابطه با آتش زدن عمدی مناطق جنگلی توسط سربازان ترکیه، تخلیه روستاهای کردنشین و همچنین حمله هوائی و بمباران خانه های کردها در شمال عراق توسط نیروی هوائی ایران - ترکیه، می باشد. بازداشت وی توسط مقامات ترکیه از طرف "کمیته حفاظت گزارشگران و خبرنگاران بدون مرز" محکوم شده است. دیپلمات های آمریکائی گفته اند که جیک پیشنهاد کمک آنان را رد کرده است. وی ضمن تأیید این مطلب، سی.ان.ان. گفته است: پیشنهاد کمک ایالت متحده برای آزادی اش، هنگامی که هم زمان، ترکیه را تشویق به استفاده از ابزار نظامی برای حل مسئله کردها کرده و از سیاست آنان برای نابودی فعالین سیاسی کرد با دستگیری های گسترده، حمایت می کند، بی معنی و پذیرفتن آن نیز از طرف او با وجود انتقاد وی از سیاست های آنان (ایالت متحده) در ترکیه و کشورهای دیگر، می توانست ریاکارانه محسوب شود.

 

جیک در گفتگویش با امی گودمن، از خبرگزاری "دموکراسی ناو"، می گوید: زمانی که در شهر "دیاربکر" مشغول ترجمه برای گزارشگر آلمانی بوده، پلیس ضدترور ترکیه به خانه اش آمده و پس از بازرسی خانه، او را به اتهام ارتباط با پ.ک.ک. دستگیر کرد. جیک معتقد است که وی را به خاطر گزارشاتش و همچنین رابطه اش با سازمان های حقوق بشری شامل "انجمن حقوق بشر ترکیه" و "پروژه حقوق بشر کردی" مستقر در لندن، دستگیر کرده بودند. وی می گوید که در بازجوئی از او پرسیده اند که چرا در مورد شکنجه، خشونت علیه زنان کرد یا استفاده ابزاری از به آتش کشیدن جنگل توسط ارتش ترکیه، نوشته است و همچنین جمع آوری امضا برای آزادی وکیل و فعال حقوق بشر زندانی در ترکیه، محرم اربی، که رئیس دفتر "انجمن حقوق بشر ترکیه" در "دیاربکر" می باشد، نیز یکی از دلایل دستگیری وی بوده است. بیشتر فعالیت های محرم اربی در رابطه با قتل های فراقضائی و ناپدیدشدن ها بوده است. تلاش های این فعال حقوق بشر منجر به کشف چند گور دسته جمعی از قربانیان حقوق بشر شده است.

 

جیک همچنین به "دموکراسی ناو" می گوید که با اینکه اکنون درگیری بین دولت ترکیه و پ.ک.ک. افزایش یافته، اما وضعیت به وخامت دهه نود که دولت ترکیه حدود 3500 روستای کردی را ویران و حدود 3-2 میلیون کرد را به اجبار جابجا کرد و هزاران فعال سیاسی کرد و حقوق بشر را به قتل رساند، نمی رسد. در عین حال، او با اشاره به پیشنهاد آتش بس پ.ک.ک. می گوید که دولت ترکیه نه آتش بس کنونی و نه پیشنهادات پیشین این حزب، هیچکدام را به رسمیت نشناخته است و عملیات نظامی همچنان ادامه دارد و روزانه اخباری مبنی بر کشتار آنان به گوش می رسد.

 

در گفتگو با "دموکراسی ناو"، جیک با اشاره به دوست فعالش، حمدیه سیفتسی، که 24 ساله است و در حال حاضر به خاطر ساختن فیلم مستندی که خشونت های پلیس ترکیه علیه معترضین جوان را نشان می داد، در زندان به سر می برد، می افزاید: حمدیه با چندین گزارش تصویری از درگیری پلیس با کودکان معترض، باعث پخش گسترده اخبار خشونت پلیس ترکیه در سطح جهان گردید. وی سه ماه بدون هیچ اتهامی زندانی بود و به طور مکرر توسط عاملین حکومتی تهدید به مرگ می شد. حمدیه دوباره در ماه ژوئن به خاطر مستندسازی خشونت پلیس علیه معترضین، دستگیر و زندانی شده و منتظر دادرسی خود می باشد.

جیک به دهه 1990 اشاره می کند که دولت ترکیه حدود 3500 روستای کردنشین را ویران کرد و منجر به جابجائی حدود 3 میلیون کرد گشت و از آن پس دولت ترکیه با آتش زدن دوره ائی مناطق جنگلی، باغ ها، مزارع و محصولات کشاورزی آن روستاها باعث جلوگیری از بازگشت مردم و برقراری مجدد زندگی عادی در این مناطق روستائی گردید. به اعتقاد جیک، دولت ترکیه اخیرا بیش از گذشته از این سیاست استفاده می کند و با اینکه دولتمردان مدعی اند که آتش سوزی جنگل ها نتیجه ناگواری از درگیری بین ارتش و پ.ک.ک. است، در واقع این آتش سوزی ها در نتیجه شلیک سربازان بوجود آمده و ارتش هیچ اقدامی جهت فرونشاندن آن نکرده است. وی از دو روستای "ایکیزه" و "تاپتپه" نام می برد که در جنوب شرقی ترکیه قرار دارند.

وی همچنین با اشاره به سیاست ترکیه نسبت به مسئله فلسطین و حمایت ترکیه از مردم فلسطین می افزاید که دفاع نخست وزیر ترکیه، اردوغان، از فلسطینی ها برای مردم کرد تعجب برانگیز است، چرا که وی در جنوب شرقی ترکیه مرتکب نقض جدی حقوق بشر گشته و منکر همان حقوقی ست که از اسرائیل انتظار دارد تا نسبت به فلسطینی ها نقض نکند.

در رابطه با وضعیت زنان کرد در جنوب شرقی ترکیه، جیک می گوید که براساس آمار سازمان ملل متحد، حدود 42% زنان در ترکیه تحت خشونت شدید از طرف همسران خود قرار دارند. زنان کرد تحت خشونت مضاعفی نیز از طرف نیروهای امنیتی قرار دارند. در پژوهش منتشر شده ای، 2% از زنان جنوب شرقی ترکیه در معرض خشونت توسط نیروهای امنیتی بوده اند. وی می افزاید که در جنوب شرقی ترکیه جنبش بسیار پویا و گسترده ائی برای حقوق زنان وجود دارد. هسته اصلی شکل گیری این جنبش، حزب "جنبش دموکراتی زنان آزاد" است و اعضای آن به طور دائم تحت خشونت و ارعاب می باشند. وی به عزیزه یاگیز اشاره می کند که فعال حقوق زنان است. عزیزه 23 ساله است و تا کنون چندین بار زندانی شده است.

جیک قصد برگشت به ترکیه را ندارد زیرا در این صورت دولت ترکیه با کسانی که وی با آنان در ارتباط است، برخورد بدی خواهد داشت. وی می گوید که دولت ترکیه قصد دارد با مرعوب کردن کردها، نگذارد آنان با گروه های بین المللی در تماس بوده و تجاربشان را با آنان به اشتراک بگذارند تا به این طریق افکار عمومی بین المللی از آنچه برآنان می گذرد، مطلع نگردند.